Keittiöstämme löytyy aika usein myös perheemme toinen "kokki" 14vuotias tyttäreni joka jaksaa ilahduttaa perhettämme omilla kokkailuillaan ja vieläpä ihan omaalotteisesti.Tässä viimekertaisin tuotos kun olin tekemässä ruokaa ja neiti päätti leipoa ruokapöytään tuoretta patonkia:)

1300746836_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

OHJE:  2-4 KPL.

2 ½ dl vettä

25 g hiivaa

1 tl sokeria

3/4 tl suolaa

3 dl vehnäjauhoja

n.2 ½ dl sämpylä tai hiivaleipäjauhoja

2-3 rkl öljyä


-Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen kulhossa ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.

Sekoita joukkoon sokeri,suola,vehnäjauhot ja suurin osa sämpyläjauhoista.

-Lisää öljy ja alusta taikina kädellä. Lisää samalla sämpyläjauhoja sen verran,että taikina

irtoaa astiasta ja siitä muovautuu pehmeä kiinteä pallo.

-Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä kaksinkertaiseksi.Vaivaa taikina hyvin ja jaa se kahteen tai neljään osaan.

-Kaaviloi osat soikion muotoisiksi levyiksi,kääri levyt rullalle ja laita pellille leivinpaperin päälle kohoamaan.

-Vedä hyvin kohonneisiin patonkeihin vinoja viiltoja terävällä veitsellä.

-Paista patonkeja uunin keskitasossa 225 asteessa  n.15min.Anna patonkien jäähtyä pellillä ilman liinaa.

*Muuttelemalla jauhoja ja mausteita saakin sitten toisenlaisia koostumuksia ja makuja.*

*Ohjeesta saa 4 isoa patonkia jos tekee kaksinkertaisena taikinan,tuolla ohjeella neljästä patongista tulee pieniä!! *